Als ouders kan het kiezen van de juiste babyfoon soms lastig zijn. Want kies je voor een babyfoon met of zonder camera? En wat zijn hier eigenlijk de voor en nadelen van?

Zowel van een babyfoon met audioweergave als van een babyfoon met camera zijn er voors en tegens te benoemen. De keuze die je hierin maakt is natuurlijk geheel afhankelijk van jouw situatie.

Ook het budget dat je te besteden hebt speelt daarin mee. Een babyfoon met camera is over het algemeen duurder in aanschaf dan een exemplaar met alleen geluid. Daarentegen kent een babyfoon met beeld en geluid wel meer mogelijkheden.

Om je te helpen met het maken van een goede keuze, hebben we de voor en nadelen van een babyfoon met of zonder camera voor je op een rij gezet.

De voor en nadelen van een babyfoon zonder camera

Een babyfoon zonder camera werkt vrij eenvoudig. Hoe ze de geluidsgolven overdragen is vaak afhankelijk van het verbindingstype dat je kiest. Een nadeel van een babyfoon zonder camera is dat je jouw kindje niet op afstand kunt bekijken. Je moet dus zelf naar de babykamer lopen om de kleine te controleren.

Toch hoeft dit niet altijd een nadeel te zijn. Je hebt op deze manier namelijk wel meer fysiek contact met de baby. Een babyfoon zonder camera kent naast nadelen ook voordelen.

Voordelen:

• Goedkoper in aanschaf dan een babyfoon met camera. Je hoeft dus geen honderden euro’s uit te geven om jouw kindje goed te kunnen horen.

• Een babyfoon met alleen geluid zend minder straling uit dan een babyfoon met camera. Ook dit is natuurlijk een voordeel voor de gezondheid van jouw kleintje.

• Over het algemeen heeft een babyfoon zonder camera een verder bereik dan een exemplaar met camera en beeld.

Nadelen:

• Je kindje niet van een afstand kunnen bekijken

• Geen extra mogelijkheden zoals gebruik in combinatie met een smartphone

En wat zijn de voor en tegens van een babyfoon met camera?

Ook een babyfoon met camera en beeld kent zijn eigen voor en nadelen. Eén van de grootste nadelen is misschien wel de aanschafprijs. Een babyfoon met beeld is in veel gevallen duurder dan een babyfoon met alleen geluid.

Wel heb je met deze beeld babyfoons de keuze uit diverse extra mogelijkheden. Daarnaast zijn ze te gebruiken in combinatie met een smartphone. De camera’s van deze babyfoons worden steeds innovatiever en beter qua beeldkwaliteit.

Voordelen:

• Altijd en overal jouw kindje bekijken. Omdat sommige exemplaren via een applicatie werken, kun je dat zowel thuis als vanaf een andere locatie doen.

• Sommige uitvoeringen bieden je de optie tot het maken van video opnamen en foto’s. Je kunt ze zelfs direct opslaan en versturen als je dat wenst.

• Een babyfoon met camera heeft vaak een bewegingsdetectie. Dat betekent dat de camera aanspringt zodra jouw kindje zich beweegt. Uiteraard stelt dit je als ouder gerust.

• Een babyfoon met beeld heeft vaak ook een draaifunctie. De camera kun je op afstand besturen zodat je jouw baby in de gaten kunt houden als deze uit beeld verdwijnt. Deze functie is handig als ze bijvoorbeeld gaan kruipen of lopen.

• In de meeste gevallen werkt een babyfoon met camera via Wifi. Dat betekent dat je ook anderen toegang kunt geven tot de camera. Opa’s, oma’s én partners kunnen dus altijd een blik op jouw kindje werpen.

Nadelen:

• Aanschafprijs ligt hoger dan een babyfoon zonder camera

• Meer straling (niet altijd)

• Gevoeliger voor hackers

Kies de babyfoon die past bij jouw situatie

Aan de hand van de bovenstaande voor en nadelen weet je zeker dat je een goede keuze maakt in het aanschaffen van een babyfoon. Als je vaak thuis bent en de babykamer om de hoek is, dan neig je misschien naar de aanschaf van een babyfoon zonder camera.

Als je jouw kindje in plaats van alleen horen ook graag wil kunnen zien op afstand, dan is het goed om te kiezen voor een babyfoon met camera en beeld. Je bent dan wel wat duurder uit, maar hebt wel de keuze uit meer mogelijkheden.

Een babyfoon met camera zonder wifi verbinding kan ook een uitkomst bieden. Hierdoor kan je wel je kindje zien, maar hoef je niet bang te zijn dat de wifi verbinding gehackt wordt. Bekijk onze top 8 beste babyfoons met camera zonder wifi verbinding.